Къщата на д-р Унтерберг в Самоков

Днес до нас са достигнали множество архитектурни паметници на културата. Те са неми свидетели на множество събития и процеси, както и белег на отдавна отминали времена. Някои биват реновирани и останават за поколенията, а съдбата на други не е толкова щастлива… Д-р Унтенберг е роден през 1808 година в град Лвов, а по народност е поляк. Завършва медицина във Виена, а по-късно живее Белград (където е военен лекар) Видин и Пловдив. През 1840 година идва, заедно с Мехмед Хюсреф Паша в Самоков като негов семеен лекар, а и тъй като тук климатичните условия са били по-добри. Тук идва заедно с втората си жена Евтима, за която се е венчал още в Пловдив, където умира и първата му съпруга. Синът му Георги Унтерберг е бил директор на БДЖ, а ген. Николай Подгоров (помощник-инспектор на конницата) е внук на д-р Унтенберг. Името Подгорски е превод на фамилията Унтерберг на немски.

Къщата е построена през 1840 година на главната улица – преди 1944 г. „Александрова“, преди 1989 г. „Борис Хаджисотиров“, а днес „Цар Борис Трети“. Била е оградена с голям каменен дувар и е разполагала с голям двор, а водата за питейни нужди е преминавала през специални дървени тръби. В къщата е уредена и първата аптека в Самоков, наречена „Ефтима и д-р А. Унтерберг“. Д-р Унтерберг умира през 1877 година и е погребан в двора на гробищната църква „Св. Никола“ в град Самоков. През 1899 година къщата е продадена на Георги Коцев от Самоков. Коцеви са били голяма и влиятелна фамилия. Сродени са с множество политици и интелектуалци. През 1972 година къщата е обявена за исторически и архитектурен паметник в брой на Държавен вестник.

Разполагаме с няколко нейни снимки от различни периода – преди 09.09.1944 година, 1982 година и др. В музея в Самоков се съхраняват експонати свързани с д-р Унтерберг – кибрит от фабриката, основана от него в 1870 г. фабрика и изключително красиви стъкларски произведения от стъкларската му фабрика (основана в 1851 г.) Местният историк Н. Митрева е автор на изследване за д-р Антон Унтерберг., а в музеят се съхранява и биографията му, съставена от ген. Подгоров. В последните години къщата бе в окаяно състояние и през 2014 година се саморазруши под натиска на времето. Така бе изгубен ценен паметник на културата, както и спомен за един талантлив чужденец, оставил диря в българската история…

Избери епоха

Съвремие (1944 – наши дни)

Ново време (1878 – 1944)

Възраждане (XVIII – XIX век)

Средновековие (V-XVII век)

Античност (до V век след христа)