Научи повече за проекта

Моята българска история

Моята българска история е интерактивна карта на България, в която всички заедно пишем и споделяме историята си. Тази, която по-често остава неразказана – малко известни факти за общото ни минало и важни обществени фигури, както и нашата лична история – на рода, на къщата ни или нашата улица.

Защото споделяме обща история

Ние от MOVE.BG вярваме, че именно личните истории и личното преживяване на общото ни минало са нишките, които изплитат колективната ни историческа памет. Че чрез познаването и препрочитането на тези истории ще научим повече за себе си – кои сме, с какво можем да се гордеем и с какви уроци да продължим напред. Направихме Моята българска история заради непознатите и малко известни истории. Защото смятаме, че всяка история е важна, всеки разказ е интересен, съдържа урок и си струва да бъде споделен. Защото всяка история освен лична е и наша обща.

Твоята история е наша обща история

В сърцето на Моята българска история е идеята, че всички ние заедно създаваме съдържанието на общата си историческа карта. Вярваме, че, за да продължим напред в общото ни бъдеще, първо трябва заедно да разкажем и познаваме общото ни минало.  Тук читателят е разказвач, а разказвачът е читател. Защото смятаме, че всеки има знание, което да сподели, и защото ценим индивидуалния глас в прочита на историята. 

Твоите спомен, случка, факт, документ или снимка от далечното и близко минало са важна част от пъзела на неподправената история на България. А как звучи твоят разказ за нашето общо минало? Каква е твоята важна неразказана история? Споделянето в сайта на Моята българска история е лесно и отнема минути - виж видео: