Кои сме ние?

Саша Безуханова (основател)
Саша Безуханова е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България. Саша е основател на MOVE.BG - платформа за устойчиви решения за развитие на обществото, икономиката и държавата чрез иновации и сътрудничество. Значими инициативи по нейна идея са EDIT.BG - обединение за дигитално развитие на България, The ChangeMakers – мултидисциплинарна общност на новатори в бизнеса, изкуството и екологията, Коалиция За зелен рестарт – мрежа за зелено развитие и политики, както и проектът за попълване на белите петна в историята ни с приноса на общността Моята Българска История.
Михаил Ваклинов (основател)
Михаил Ваклинов е завършил Археология в Нов Български Университет със специалност Праистория. Специализирал е в Universita Della Calabria със сървърни системи и софтуер за управление на музейни фондове. От 1996 до 2003 г. работи в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. През този период е участвал в екипа обновил изцяло постоянната експозиция на музея, както и в няколко временни изложби в страната и по света. От 2003 до 2018 г. е работил в сферата на маркетинга, рекламата и връзки с обществеността. Участва в екипа, създал видеото на Ъпсурт „И твойта майка също“ като част от кампанията за популяризиране на филма със същото име, за което агенцията е удостоена с награда от Асоциацията на рекламните агенции. През 2003 заедно с екип на София Филм Фест създава и става основен координатор на наградата за късометражно кино “Jameson”. През 2015 осъществява независимия фюжън фестивал “Transfiguration” в село Долен, който през 2016 е реализиран отново под името “Zenith”. През 2017, 2020 и 2019 е основен организатор и участник в международния фестивал Родина на кръстопът/Forumul Cultural Bulgar/Bulgarian Cultural Forum в Стар Бешенов, Румъния, Кикинда, Сърбия и Долен, България. Един от основните инициатори на каузата за възстановяването на Мемориала на първи и шести пехотни полкове на Софийската желязна дивизия. От 2018 работи в Националния исторически музей, отдел връзки с обществеността. От 2018 насам е участник и инициатор на многобройни изложби и събития в музея и извън него. От 2022 г. е член на управителния съвет на Национален фонд „Култура“.”
Филип Филипов (основател)
Филип е историк, завършил с отличие история и политология във Флоридския университет (University of Florida). Дългогодишен изследовател на историята на македонските българи и автор на няколко книги за македоно-одринските революционери през Втората световна война. Автор е на книгата “Великите сили, България и Балканските войни (1910-1913) в секретната кореспонденция на Британската дипломация” (2018). Създател е на проекта „София помни". Филип композира и филмова музика (“Източни пиеси” “Кой е този град” – филм за София, “Те отлитат” и др.) и е създател на пост-пънк групата Voyvoda. Събирач и реставратор на стара българска музика от началото на XX в.
Симеон Попов (основател)
Симеон се увлича по оперно пеене, а заради него и по италиански език. Преди това завършва Регионално развитие и политика, откъдето се ражда интересът му към градската среда и местното самоуправление. Друг негов интерес – Западните Балкани, се материализира в настоящата му магистратура по Международни отношения и проблеми на сигурността, едномесечен университетски обмен в Косово, едногодишен в Германия, стаж в Европейския парламент в Брюксел и активно членство в Българския културен клуб Скопие. Бил е стипендиант на фондация “Конрад Аденауер”, член на клуб “Един Завет”, в момента работи във Външно министерство.
Зорница Петрова (координатор)
Зорница Петрова е завършила бакалавърска специалност „История и геополитика на Балканите“ в Исторически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Интересът ѝ към историята, езиците и културата е продиктуван от средното ѝ образование, което завършва в Национална гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Филисоф". Ръководи две от програмите на фондация ΜΟVE.BG - Моята българска история и The ChangeMakers - Двигателите на промяната. За нея историята е не само разказа за победилия и загубилия в живота, а и разказа за обикновените хора и техните радости и тегоби, които бележат цели поколения напред. От историята е разбрала, че човек трябва да вярва в себе си и да вярва в това, което прави, както и да бъде постоянен, трудолюбив и адаптивен, за да постига целите си и да се чувства удовлетворен.

Партньори